Тръмп: „Северен поток 2“ направи Германия руски заложник

Американският лидер каза, че сделката за тръбата е странна на фона на ангажимента на САЩ да пазят Европа от Русия

Тръмп: „Северен поток 2“ направи Германия руски заложник

Снимка: БТА

836 ~ 1 мин. четене
Германия беше стана обект на остра публична атака от страна на американския президент Доналд Тръмп. Причина за това стана подкрепата на Берлин за газопровода „Северен поток 2“ през Балтийско море. Американският лидер заяви, че най-голямата европейската икономика е станала руски заложник, предава Reuters. Тръмп също така не пропусна да разкритикува Германия, че не плаща достатъчно на НАТО.

Тръмп, който говори пред репортери заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата на върха на Алианса в Брюксел, каза, че е много неуместно САЩ да плащат за европейската отбрана срещу Русия, докато Германия подкрепя газови сделки с Москва.

„Ние защитаваме Германия, защитаваме Франция, защитаваме всички тези страни. И след това много от страните сключиха договор с газопровод с Русия, за да плащат милиарди долари в касите на Русия. И така ние трябва да ви пазим от Русия, а вие ѝ плащате милиарди долари”, каза Тръмп.

По-късно днес е планирано американският лидер да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. В понеделник пък ще се види с руския си  колега Владимир Путин в Хелзинки.

Берлин даде политическа подкрепа за изграждането на нов газопровод за 11 млрд. долара, който да прекарва руски газ през Балтийско море. Германските власти направиха това въпреки безпокойството, изразено от останалите държави от ЕС. Меркел обаче настоява, че проектът е частен проект и че не е финансиран от германските данъкоплатци.
Подкрепи Economic.bg