Тръмп тръгва на първата си международна обиколка

Той ще се срещне с редица лидер на арабски и европейски страни

Тръмп тръгва на първата си международна обиколка
648 ~ 2 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп тръгва на първата си международна обиколка, като ще посети държави от Близкия Изток и Европа. Досега американският президент се е срещнал с редица държавни лидери, но визитите винаги са били в Белия дом. Плануваните спирки от държавния глава са дом на трите световни религии - християнство, юдаизъм и ислям. 

Изненадващият избор - Саудитска Арабия

В събота, 20 май американският лидер ще се срещне с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд. Вечерта Тръмп и съпругата му Мелания са поканени на тържествена официална вечеря с кралското семейство. На следващия ден американският президент ще се срещне с лидерите на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив. Неделя следобед Тръмп ще направи изказване пред лидерите на повече от 50 ислямски държави.

Позовавайки се на официални лица, The Washington Post пише, че по време на визитата си в Саудитска Арабия Тръмп планува да даде идея за създаването на арабски аналог на НАТО за борба с тероризма и противодействие на Иран. 

Израел и Палестина

Следващата спирка на Тръмп ще бъде Израел, където той ще бъде на 22 май, понеделник. В Йерусалим той ще се срещне с президента на страната Реувен Ривлин. Вечерта американският държавен глава и съпругата му ще вечерят с премиера. Във вторник Доналд Тръмп е планувано да проведе среща с палестинския лидер Махмуд Абас.

Европейските страни, НАТО и Г-7

На 24 май президентът на САЩ ще посети Ватикана, където е назначена аудиенция с римския папа Франциск. Преди да тръгне от Рим за Брюксел той ще се срещне и с италианския президент Серджо Матарела.

В Брюксел на 25 май ще се проведе срещата на върха на НАТО. Там Доналд Тръмп ще "препотвърди ангажимента на Вашингтон към съюзниците и ще им напомни да демонстрират отговорност, да споделят тежестта." Планирана е среща и с новия френски президент Еманюел Макрон, която ще е първата между двамата лидери. Американския държавен глава изрази желание за тясно сътрудничество с Макрон в решението на общите проблеми.

В белгийската столица Тръмп ще се види и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, а също и с краля на Белгия Филип Белгийски и премиера Шарл Мишел. На срещата на G7 Трмп ще "защитава икономическо лидерство на Америка, както и ще обърне внимание на търговските въпроси." 

По време на визитата си Тръмп ще се срещне и с други лидери. В събота, 27 май той се връща обратно в САЩ. 


Подкрепи Economic.bg