Тромави процедури пречат на турските инвестиции в България

Има интерес за развиване на бизнес от южната ни съседка и той ще продължава да расте

Тромави процедури пречат на турските инвестиции в България

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Турски компании, които искат да инвестират в България, срещат пречки при издаване на визи и разрешителни за работа. Това стана ясно на среща между Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) и журналисти, на която бяха обсъдени възможностите за инвестиции от страна на южната ни съседка и бизнес климата у нас.

„Целта ни е да ориентираме турските компании в сложния бизнес климат в България“, обясни Венцислав Венков, изпълнителен директор на БТТИК. „Смятаме, че трябва да има по-гъвкава политика относно визите. Статутът на издаване на визи на турски граждани е по-различен от този за издаване на визи на граждани от други европейски страни “, допълни Венков и уточни, че не липсва интерес от страна на български фирми, които да инвестират в южната ни съседка. По негови думи процедурата за издаване на разрешителни за работа също е тромава.

„Турските инвеститори очакват от нас ние да ги насочим към подходящи парцели и региони, в които те да развият своя бизнес. За съжаление тези райони не са чак толкова много“, продължи изпълнителният директор. „Няма община в България, която да няма индустриална зона, но те не са уредени“, коментира той и допълни, че има няколко добри индустриални зони в страната, в които турския инвеститор може да получи това, което очаква. „Тези индустриални зони са в големи градове, където работната ръка вече е почти свършила“, каза Венков.

Според членовете на камарата интересът на турските инвеститори у нас ще продължи и през следващите години. „Компаниите търсят възможности и адекватна помощ от нас, за да развият своя бизнес“, коментира Венков. 

По думите на председателя на УС на камарата Едис Емре над 200 фирми с бизнес в Турция са членове на БТТИК. „Ние се стремим и сме допринесли за развитието между двете държави“, поясни Емре.
Коментари: 0