Трябва да се подготвим за сценарий без сделка за Brexit

Тези думи ще чуе Тереза Мей на срещата на върха на ЕС, казаха от Елисейския дворец

Трябва да се подготвим за сценарий без сделка за Brexit

Снимка: БТА

Девет месеца делят Великобритания от излизането ѝ от Европейския съюз (ЕС), но все още няма яснота за това какви ще са бъдещите отношения между тях. Това поражда вероятността кралството да напусне общността без договорка. Въпреки напредъка по условията за Brexit, двете страни би трябвало да се подготвят за сценарий, при който „няма сделка“, заяви източник от френското президентство, цитиран от Reuters.

Без споразумение ЕС не може да сключи договор за раздяла с Великобритания. „Всички са съгласни, че сценарий, при който няма сделка, е лоша новина“, каза цитираният служител на Елисейския дворец пред репортери на брифинг преди срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28-29 юни.

По думите му на срещата лидерите ще кажат на Мей, че въпреки напредъка в преговорите остават неуредени важни въпроси и че е необходимо да се подготви за развод без сделка.

„Това не е каквото искаме ние, не е каквото искат британците. Нито е най-вероятната възможност. Но трябва сериозно да се подготвим за него, защото за нас - и от двете страни - би било необяснимо да кажем на нашите инвеститори и нашия бизнес, че не сме били подготвени за този сценарий“, заяви още той.

За приключването на Brexit без сделка спомена и датския министър-председател Ларс Льоке Расмусен в Копенхаген. „Това е първият път, когато ясно казваме на британците, че можем да приключим с най-лошия сценарий, без сделка“, заяви той на заседание на парламентарна комисия.

Очаква се Великобритания да бъде призована да представи „реалистични и приложими предложения“ за своите бъдещи отношения.
Коментари: 0