Тръмп съблазнява американците със замразяване на данъци

След провала в преговорите с Конгреса за нов спасителен пакет

Тръмп съблазнява американците със замразяване на данъци

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да замрази едностранно данъците върху доходите на физическите лица в страната и да удължи обезщетенията за безработица вследствие на коронакризата. Думите му дойдоха, след като преговорите на Белия дом и Конгреса за нов спасителен пакет за бизнеса и хората не се увенчаха с успех, предава Reuters.

Тръмп напомни, че е готов да дейстава едностранно, ако не бъде постигнато споразумение с демократите за програмата за стимулиране на икономиката на стойност 3.4 трлн. долара.

Президентът на САЩ заяви, че замразяването на данъка върху доходите – ход, за който той отдавна призовава – ще бъде със задна дата от 1 юли и ще продължи до края на 2020 г., като е възможно да се удължи до следващата година, ако Тръмп бъде преизбран за президент на изборите на 3 ноември. Той допълни, че заповедта може да бъде подписана до края на седмицата, без да уточнява дали има предвид тази или следващата. Той добави, че очаква това да бъде оспорено в съда.

По-рано в петък във Вашингтон началникът на щаба на Тръмп – Марк Медоуз, и министърът на финансите Стивън Мнучин заявиха, че няма напредък в преговорите с Конгреса. Демократите предлагат да намалят предложения пакет за 3.4 трилиона долара, който Камарата прие през май, но Сенатът отхвърли тази възможност.

Глобалната пандемия оказа особено тежко въздействие върху САЩ, където тя уби повече от 160 хил. души и остави десетки милиони хора без работа.

Разговорите в петък сложиха края на почти две седмици ежедневни преговори при затворени врати между демократи и републиканци, които се опитаха да постигнат споразумение за законодателството за подпомагане на бизнеса и хората, засегнати от COVID-19. И двете страни заявиха, че остават отворени за по-нататъшни преговори.

Коментари: 0