Цацаров предлага на Борисов да се промени концесионният договор с „Юлен“

Решението на главния прокурор е свързано със сигнал на партия „Зелените“ за злоупотреби с бюджетни средства за Ски федерацията

Цацаров предлага на Борисов да се промени концесионният договор с „Юлен“
Проверка на Върховната касационна прокуратура е показала, че Министерски съвет спешно трябва да действия за изменение и допълнения на концесионния договор, по силата на който дружеството „Юлен“ извършва дейност в Национален парк „Пирин“. Става въпрос за подписания през 2001 г. договор, по чието изпълнение, според Политическа партия „Зелените“, са извършени закононарушения, свързани с незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски.

Сигналът на „Зелените“ до главния прокурор Сотир Цацаров е подаден на 26 февруари 2018 г., след което той се разпорежда да бъде извършена лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура. Сигналът бе подаден, малко след решението на министъра на екологията Нено Димов да разреши на „Юлен“, без конкурс за друг участник, да строи нови ски съоръжения на територията на парк Пирин“.

В хода на проверката, прокурорът е преценил, че се налага изпращане на предложение до Министерския съвет по реда на чл. 145 ал. 1 т. 6 ЗСВ, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменение и допълнения на концесионния договор от 21.12.2001 г., се казва в съобщението на Главната прокуратура. В 13 ч. днес ще бъде даден брифинг по темата.

Днес, 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:
  • Министерският съвет на Република България да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски  зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;
  • да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970 г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“
В същото време, от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни да престъпления по чл. 282 НК и чл. 219 НК.

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г., сключен между МС и „Юлен“ АД.

...

...

...

Коментари: 0