Прокуратурата влиза в КФН заради фалита на „Олимпик“

Проверката ще се фокусира върху Ралица Агайн-Гури, зам.-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“

Прокуратурата влиза в КФН заради фалита на „Олимпик“
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Комисията за финансов надзор (КФН) и по-конкретно как тя е осъществявала надзор върху фалиралата застрахователна компания „Олимпик“.

Проверката ще се фокусира върху Ралица Агайн-Гури, зам.-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“.

Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“.

В петък Агайн каза, че КФН няма вина по случая с фалита на "Олимпик", както и че до ситуацията се е стигнало заради европейските правила, позволяващи на компании от една страна членка на ЕС да работят и на територията на другите страни от Блока. Тя отбеляза, че българският Гаранционен фонд не може да помогне на потърпевшите от фалита с нищо друго, освен да посредничи те да получат обезщетения от Гаранционния фонд в Кипър. Средствата ще бъдат осигурени единствено чрез разпродажба на имуществото на "Олимпик", затова те може и да не стигнат за изплащането на всички дължими обезщетения.
Коментари: 0