Война с Иран би изстреляла цената на петрола до невиждани нива

Принцът на Саудитска Арабия смята, че война с Иран може да причини колапс на световната икономика

Война с Иран би изстреляла цената на петрола до невиждани нива

Снимка: Pixabay

Евентуална война с Иран може да повиши цената на петрола на международните пазари до невиждани досега нива. Това каза саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, съобщава FOX.

"В региона се намират около 30% от световните енергийни запаси и се произвежда около 4% от световния брутен вътрешен продукт“, заяви бин Салман. По думите му, ако тази икономическа сила остане в миналото, то това ще е сигурен знак за глобален икономически колапс - не само за Саудитска Арабия, но и за Близкия Изток.

"Ако светът не предприеме действия в посока на възпиране на Иран, скоро отношенията ще ескалират и целият свят ще бъде засегнат по определен начин“, смята престолонаследникът. „Достъпът до петролни запаси ще бъде прекъснат и цената на нефта ще скочи до невиждани нива“, каза още той.

Преди време икономисти от изследователската фирма Capital Economics, със седалище в Лондон, обявиха, че ако ако има война  със САЩ, то това е сигурен знак за колапс в иранската икономика. "Това директно ще намали световния брутен вътрешен продукт с около 0.3%“, пишат икономистите Джансон Тървей и Джеймс Суансън.

Експертите смятат, че Иран би отговорил на началото на войната чрез прекъсването на морския транзит през Ормузкия проток, което ще засегне доставките на сорт Брент и цената му може да скочи до 150 долара за барел. В момента този тип нефт се търгува на цена от около 61 долара за барел.

„Очевидно има голяма несигурност за това как ще се развият събитията, но въз основа на нашите предположения конфликтът между САЩ и Иран може да се повлияе с около 0.5 процентни пункта или повече на глобалния растеж на БВП“, заключават икономистите.
Коментари: 0