Цената на страха

Има държави, които не могат да излязат от \"капана на бедността\"

Цената на страха

Развитите страни са по-уязвими от фактора страх, това провокира спад в икономическата активност и растежа на непродуктивните разходи. А терорът и атаките в страните от Третия свят, не дават шанс за нормалното развитие на някои държави.

Въображаемата заплаха

Броят на жертвите на терористичните атаки в последните 15 години се е увеличил пет пъти, според индекса на глобалния тероризъм (Институт за икономика и мир въз основа на база данни, събирани от Националния консорциум за изследване на заплахите и борбата срещу тероризма в университета Мериленд). През 2000 г., жертвите са 3361, след това през 2013 г. - вече са 17 958. И за целия период на наблюдение, експертите преброяват 107 000 жертви на терористични атаки.

Нападенията са главно върху пет страни - Ирак, Афганистан, Пакистан, Нигерия и Сирия. Но това не означава, че в другите страни не съществуват терористични нападения. Извършването на атаки в развитите страни е по-трудно, отколкото в развиващите се страни, което се дължи на по-напредналите и по-скъпи системи за национална сигурност.

Мнозина все още помнят терористичните нападения от 2005 г. в Лондон, при които загинаха 52 души, но едва ли дори са чували за въоръжените нападения в "Боко Харам" в Нигерия в началото на 2015 г., когато 700 души бяха убити, или за неотдавнашните атентати в джамии в Йемен (147 убити).

Основното оръжие на терористите в Европа - това е страхът. Традиционният начин на живот на европейците не включва насилие, за разлика от Близкия изток, така че дори и малка експлозия или атака може да доведе до епидемия от страх и парализиране на икономиката.

Страхът променя хората

Страхът променя поведението на хората и държавите са принудени да увеличат разходите за сигурност, което не се отразява на ефективността и увеличаването на производителността. Всичко това в крайна сметка лишава страната от икономически растеж.

Това е най-добре проучено от икономисти след атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ. Тогава за подготовката на терористичния акт "Ал Кайда" отделя $ 500 000. Преките загуби за САЩ са в размер на $ 55 млрд. долара.

Тази сума включва разрушаването на кулите на Световния търговски център и съседните структури, превозни средства, мебели и компютри, спирането на метрото, ​​градският транспорт, комуникации и прекъсвания на електричеството, наранявания и смъртни случаи (около 50%), както и прекратяването на последствията.

Политологът Джон Мюлер от Държавния университет в Охайо, оценява допълнителните разходи за националната сигурност на САЩ на $ 470 милиарда. И ако добавите военните разходи за операциите в Ирак и Афганистан ($ 1,629 трлн.), които в различна степен, са в отговор на атаките, и допълнителните разходи, свързани с последиците от тези кампании ($ 867 милиарда). За атаките от 11 септември Америка плати: не по-малко от $ 3,3 трлн.

Лошото вика силно

Последиците от терористичните атаки върху икономиката е трудно да се изолират от многото други фактори, които влияят на икономическата активност. Повече от очевидни са резултатите след терористичните атаки в сферата на туризма: хотели, rent a car, авиокомпании и даже производителите на самолети – всички усещат понижението на бизнес активността.

Туристите, от своя страна, се опитват да търсят по-безопасно място за почивка, и страните, засегнати от терористичните атаки, могат да загубят много пари - Египет е пример.

Атаките също така водят до повишаване на разходите за застраховки, увеличение на лихвените проценти и спад на акциите. В резултат на намалена инвестиционна активност, същевременно се увеличават и разходите на бизнеса, пише Комерсант.

Икономистите са единодушни, че последиците от терористичните атаки в развитите страни са временни. Но тепърва развиващите се страни не могат толкова лесно да се противопоставят на атаките. Те не са в състояние да осигурят най-високото ниво на сигурност, не разполагат с допълнителни средства за разходи за отбрана и слабо диверсифицираната им икономика не може да компенсира негативните ефекти от напредъка в други сектори.

Следователно, по-високият риск от терористични атаки, води до отлив на инвестиции, което засилва хаоса в страните. И те не могат да излязат от "капана на бедността".

Коментари: 0