Цените на имотите в София спряха да растат в началото на 2019 г.

За първи път през първото тримесечие на тази година Бургас изпреварва по средна цена на имотите Варна

Цените на имотите в София спряха да растат в началото на 2019 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

5104 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Цените на имотите в София са средно 1080 лв. кв./м през първото тримесечие на 2019 г. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Според нея те остават без изменение спрямо 2018 г. като тогава е отчетен среден годишен ръст от 4%.

„Тези данни не са изненадващи, тъй като още миналата година имаше сигнал, че ръстовете в столицата затихват“, допълни специалистът.

По думите ѝ за първи път Бургас изпреварва по средна цена на имотите Варна. Увеличението в Бургас е 5-6% годишно през последните 3-4 години. Във Варна е 3%. „Пазарът е в рамките на очакванията. Годината стартира с много голям обем от сделки, ние сме във върхова форма“, добави тя.

София и Пловдив се развиват във всички сегменти на пазара, добави председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. През 2018 г. Пловдив отново е бил градът в България с най-голям ръст на цените, като това се случва за втора поредна година. „Най-нисък е ръстът в Русе“, обясни Ганев. Бургас, Варна и Стара Загора се движат в средните темпове за страната. Инвестициите в производство привличат след себе си и други инвестиции“, добави председателят на Сдружението.

При луксозните имоти има висок чуждестранен интерес, въпреки че едва ли ще могат да се достигнат нивата от преди кризата. В курортите също има ръст на чуждестранни купувачи. Интерес към Банско има освен от Европа и от Израел и Кувейт.

„Пазарът на имоти вече е доста зрял, има по-голяма прозрачност в сравнение с предишния цикъл 2007-2008 г.“, казва Таня Косева, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България. По думите ѝ компаниите, които се занимават с изграждането на бизнес и индустриални сгради са малко, но опитни. „Кризата преди години премахна непрофесионалните играчи на пазара”, смята тя.

Антон Андонов, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти ЕРА, добави, че умните технологии се очаква да са част от сектора във всеки един процес. „До каква степен ние сме готови да ги приложим и съответно потребителите да ги приложат, е друга тема”, каза той.

Таксата поддръжка за апартамента става все по-важна. Купувачите все повече се информират по отношение на управлението на сградата, добавят специалистите.

„Няма манталитет да се мисли за общите части. Задължително е да се предлага дългосрочна визия за това как трябва да изглеждат те. Вече  е задължително инвеститорът да има поглед и ангажимент към тази тема“, обясни Полина Стойкова. „Чужденците не са достатъчно информирани какво предлага България. Има нужда от преосмисляне и надграждане на икономическия ни модел за развитие“, смята тя. По думите ѝ в големите градове доминират българските купувачи.

Офис сгради

Най-големите ползватели на офис сградите са IT компаниите - и български, и международни. Тенденцията ще продължи. „Сградите, които в момента се изграждат, са същото качество като в САЩ и Западна Европа“, добавя Таня Косева.

„Тенденцията и при офисните, и при жилищните имоти е сградата да отговаря на характера, на този който я ползва, обясни арх. Валери Левиев, член на УС на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА). Според него трябва да има зони в града, които да предлагат пълен набор от услуги - среда, детска градина, кафене, както например е в Бизнес парка в София. „В една среда освен офисните сгради се търси релевантен микс на живеене“, допълни експертът.

Трендът Airbnb

„Доста от имотите, купени през последните години, са предназначени за краткосрочно отдаване под наем през платформи като Airbnb и Booking“, обясни Невена Стоянова, изпълнителен директор Luximmo.

Хотелиерите обаче са против тази тенденция. „Тези платформи са страхотни, но ако купувате имот с инвестиционна стойност, не разчитайте на устойчива доходност”, обясни Невена Стоянова. Според експертите се подценяват разходите за поддръжка на имота, а както в момента се случва навсякъде, регулациите върху този вид платформи ще се засилят.
Коментари: 0