Цигарите по-скъпи с 15 ст. от догодина

Причината е повишение на акцизите

Цигарите по-скъпи с 15 ст. от догодина

С поне 15 стотинки на кутия ще поскъпнат евтините цигари от началото на 2017 г. Причината за това е нов график за повишаване на акцизите за тютюневите изделия до достигане на минималните нива за ЕС, предложен от Министерството на финансите. В момента акцизът за цигарите е 70 лв. на 1000 къса плюс 38% от продажната цената, но не по-малко от 161 лв. за 1000 къса. В действащия сега Закон за акцизите и данъчните складове е записано, че от 2017 г. акцизът трябва да се повиши на 70 лв. на 1000 къса плюс 40% от цената, но не по-малко от 167 лв. за 1000 къса. 

От МФ предлагат налогът за следващата година да стане 101 лв. за 1000 къса плюс 27% от цената, но поне 168 лв. за 1000 къса. В резултат цената на евтините цигари, за които се плаща минималният размер на акциза, ще трябва да се повиши поне с 15 ст. от началото на 2017 г. С промяната се връща старото съотношение между фиксиран размер на акциза и процент от цената, който действаше до миналата година. Като при него по-голяма тежест има фиксираният налог, който не зависи от продажната цена. А това води до по-голяма тежест за евтините цигари.

С предложените промени в закона се затяга контролът върху акцизните стоки. Сега митничарите установяват случаи, в които шофьори на цистерни с горива умишлено прекъсват захранването на GPS устройството на камиона, за да не бъде проследено движението на акцизните стоки до мястото на реалното им потребление. Затова с промените в закона ще се запише, че собствениците и шофьорите на цистерни с маркирани тежки горива за отопление, които са с намален акциз, са длъжни да използват GSP на камионите и да следят за неговата техническа изправност. Ако някой премахне камерата, или GPS-а ще се наказва с глоба за физическите лица в размер от 1 000 лв. до 10 000 лв. и с имуществена санкция за фирмите в размер от 2 000 лв. до 20 000 лв. А наред с това, ако камерата, или GPS-ът са повредени, ще трябва да ги плати, пише "Стандарт".

Митничарите да имат право да претърсват хора и автомобили, предлагат още от МФ с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В момента те имат право да го правят само в случаи на разследване на данъчни престъпления. А с промените правата им ще бъдат разширени до всички случаи на проверки за укриване на налози. С промените в закона ще бъдат разписани по-ясно правила за санкциониране в случаите на лепене на употребявани бандероли върху цигари или бутилки с алкохол. Специално се записва, че се забранява поставянето, съхраняването, пренасянето или превозването, включително върху акцизни стоки, на употребявани бандероли. А глобата за нарушение на това правило ще бъде от 1000 до 3000 лв. за физическите лица, и от 2000 до 6000 лв. за фирмите.

От началото на 2017 г. ще бъдат освободени от облагане с акциз въглищата, добити в изпълнение на програми за отстраняване на нанесени щети върху околната среда, настъпили от минали действия или бездействия при приватизация. С промените в закона се уточнява още, че Агенция "Митници" ще връща част от платения акциз на фермерите за да им се осигури евтино гориво като превежда парите на ДФ "Земеделие". А след това фондът ще превежда средствата на самите фермери. Така схемата за по-евтини горива за фермерите реално ще заработи.

Коментари: 0