Ципрас готви референдум за дълга

Туристите в Гърция да носят пари в брой, съветват от Лондон

Ципрас готви референдум за дълга

Снимка: БГНЕС

180 ~ 2 мин. четене

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че може да свика референдум, ако Гърция бъде принудена да се съгласи на споразумение, което е извън предизборните ангажименти на неговата партия СИРИЗА, предаде БНР. 

"Все още не съм взел решение за референдум, нека да е ясно. Отговарям само на хипотетичен въпрос, но в същото време наистина вярвам, че ще постигнем едно честно споразумение," посочи той.

По време на първото си интервю на живо по гръцка телевизия Ципрас каза, че международните кредитори на страната продължават да настояват за реформи в пазара на труда и в пенсионната сфера, както и за увеличаване на данък добавена стойност (ДДС), но всичко това е неприемливо за правителството.

Ципрас заяви, че преди да подпише споразумението (от февруари), той е получил устно обещание, че ЕЦБ ще възстанови приемането на гръцки държавни облигации като обезпечение при операциите на Евросистемата по кредитиране на търговските банки, но в крайна сметка, това не се е случило.

"Бяхме наивни. Мислехме, че сме имали устно споразумение, но трябваше да го имаме в писмена форма. Той подчерта, че нещо се случи и това доведе до промяна на позицията на ЕЦБ". Ципрас повтори неговата твърда позиция, че основната му цел остава да запази Гърция в еврозоната.

В същото време гръцкият туристически съвет в Лондон посъветва туристите, посещаващи Гърция, да носят евро в банкноти и монети, в случай че кризата на страната се изостри и местните банки извадят от употреба банкоматите, съобщи британският вестник Daily Telegraph. 

От гръцкия туристически съвет казали, че макар да не предвиждат скорошни проблеми, посетителите на страната не бива да разчитат само на кредитни карти или на местните банкомати.

"Не очакваме никакви проблеми с банковата система в Гърция – нещата са както обикновено. Бихме посъветвали идващите на почивка да правят комбинация от плащания в брой, с дебитни и кредитни карти, както те правят при пътуване в която и да е страна", коментираха от гръцката национална туристическа организация.

Подкрепи Economic.bg