Цветанов: Убеден съм, че Русия ще се намеси в българските избори

„Моделът ГЕРБ“ даде възможност за успешно европредседателство и разрешаване на казуса с името на Македония, смята Цветанов

Цветанов: Убеден съм, че Русия ще се намеси в българските избори
5240 ~ 1 мин. четене
Убеден съм, че Русия ще се намеси в изборите в България. Това каза Цветан Цветанов, зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията, в ефира на bTV тази сутрин. 

Той даде пример със случващото се в другите страни и мерките, които вече се вземат там. „В някои от държавите членки на ЕС се създадоха специални звена, които работят срещу тази пропагандна дейност“, посочи Цветанов. 

Темата за троловете в интернет е сред приоритетните на Еврокомисията, която месеци преди изборите през май се опитва да минимизира потенциалните заплахи. Още през миналата година ресорният комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел изиска от социалните мрежи и канали като Facebook и Google сами да разработят Кодекс за борба с дезинформацията онлайн. Заявката е, че спазването му ще бъде стриктно следено от ЕК през идните месеци. 

Във връзка със скандала „Ало, Банов съм“ и нападките на депутата от БСП Елена Йончева, че той отразява модела на управление на ГЕРБ, който по думите ѝ е „мафиотски“, Цветанов отвърна задочно така: „Моделът ГЕРБ даде възможност да имаме успешно европредседателство и един проблем, който исторически всички смятаха, че няма да може да бъде решен“. Той изтъкна, че от днес съседна Македония вече е официално Северна Македония и поема по пътя си към НАТО и ЕС. 
Подкрепи Economic.bg