Турска фирма ще строи завод в Шумен

Очаква се той да осигури 300 работни места

Турска фирма ще строи завод в Шумен

Фирма Sarkuysan, която е най-големият прозводител на мед в Турция, проучва възможностите за инвестиции и изграждане на свой завод в Шумен.

Председателят на борда на директорите Хайретин Чайджъ и ръководители на фирмата се срещнаха с кметския екип на града, съобщават от общинския пресцентър. Турските инвеститори са придружавани от Фикрет Индже, съсобственик на „Алкомет”-Шумен и представител на турската страна за бизнесконтакти с България.

Представени са възможностите на Индустриалния парк на Шумен, който разполага с удобни терени за изграждане на нови производства. Турската фирма има намерение да изгради завод за производство на медни проводници. Представителите й са на обиколка в Североизточна България, като Шумен е един от предпочетените градове.

Sarkuysan е най-големият производител на мед в Турция и в състава на консорциума има 8 предприятия. Две от тях са в САЩ и обслужват автомобилната индустрия и самолетостроенето, пише в. „Труд”.

„Изнасяме продукцията си в много от европейските страни, включително и в България. 1/4 от необходимата суровина купуваме от вашата страна. Стокообменът между Sarkuysan и българските фирми в момента е на стойност 400 млн. долара. Производството, което смятаме да организираме тук, ще бъде във висока степен екологично. Проучваме възможностите това да се случи във вашия град”, заявил по време на срещата Чайджъ.

Зам.- кметът по строителство Боян Тодоров е категоричен, че всички добри инвеститори са добре дошли. Новата кметска управа на Шумен ще създаде екип, който да е в помощ за ускоряване на изработването и придвижването на необходимите документи. Разговорите ще продължат. Очаква се новият завод да отвори 300 работни места.

Коментари: 0