Турската инфлация се свива, докато търговията се срива

Месечната инфлация се ускорява заради поскъпване на дрехите и храните, а лирата отслабва

Турската инфлация се свива, докато търговията се срива

Снимка: Unsplash

6326 ~ 2 мин. четене

Годишната инфлация в Турция се забави за втори пореден месец през април и достигна 10.94% на фона на продължаващото поевтиняване на петрола и на свиването на икономическата активност заради епидемията от Covid-19, предава Reuters. В същото време производството и търговията в страната слизат до исторически нива.

Очаква се предприетите мерки за овладяване на пандемията да насочат икономиката на Турция към рецесия в средата на годината, като намалят инфлацията през следващите месеци и позволят на централната банка да запази тенденцията за намаление на лихвения процент. Заради действията на банката обаче страда валутата – турската лира се обезцени с около 15% спрямо долара от началото на годината.

Турция е почти изцяло зависима от вноса, за да задоволи своите енергийни нужди, а скорошното понижение на цените на петрола вече изтласка годишната инфлация до 11.86% през март след четири поредни месеца на ускорение.

Месечната инфлация в Турция се повиши с 0.85% през април, което е над средната прогноза в анкетата на Reuters за ръст от 0.6%, като това отчасти се дължи на поскъпването на дрехите и храните.

Веднага след данните на турската статистика лирата отслабна с 0.2%, а към 16:10 ч. българско време тя се обезцени с 0.6%, като 1 долар се търгуваше за 7.0466 лири.

„По-слабата лира е причина турската инфлация да не може да се охлади бързо“, смята Тата Гесо от Commerzbank. Инфлацията достигна 15-годишен връх през октомври 2018 г. в размер на 25% след валутна криза, която „откъсна“ 30% от стойността на лирата.

Миналата седмица Централната банка на Турция понижи прогнозата си за инфлацията до края на годината до 7.4%, като първоначалната бе за 8.2%. Целта на правителството е инфлацията в края на годината да достигне 8.5%, както е заложено в последната икономическа програма на правителството, обявена през септември.

Очаква се туризмът, търговията и производството да спаднат през лятото поради битката на Турция срещу коронавируса, в която загинаха близо 3 400 души в страната.

Междувременно продукцията и новите поръчки се свиха с безпрецедентни темпове миналия месец, като индексът на мениджърите на покупки падна до нива, които не се наблюдават след световната финансова криза през 2008 г.

Министерството на търговията заяви, че вносът е спаднал с 32.2%, докато износът е намалял с 41.6% през април, според специалната търговска система на страната. По нейни данни търговският дефицит на Турция се е разширил с 13.4% на годишна база до 3.4 млрд. долара.

Финансовият министър Берат Албайрак заяви миналата седмица, че очаква икономиката да расте през 2020 г. въпреки временното забавяне.

Коментари: 0