Турската лира достигна най-ниската си стойност за годината

Заради решението за нови избори за кмет на Истанбул

Турската лира достигна най-ниската си стойност за годината

Снимка: Pixabay

5550 ~ 2 мин. четене
Турската лира достигна 7-месечно дъно днес, което е и най-ниското ниво за 2019 г., след като страната обяви нови избори в Истанбул по искане на управляващата партия, която загуби общинските избори през март.

Лирата падна до нива 6.1944 спрямо долара по време на търговията във вторник сутринта, тъй като изплашените инвеститори бягат от пазар, който мнозина описаха като твърде уязвим за политическа намеса. Освен това, според анализаторите, турският пазар страда заради малките валутни резерви, големия дефицит по текущата сметка и нарастващо напрежение със САЩ.

Новите кметски избори са насрочени за 23 юни.

„Чуждестранните инвеститори отново ще бъдат загрижени за засилената политическа нестабилност, която ще предизвика капиталови бягства до сигурни убежища. Тази ситуация също ще поднови опасенията по отношение на независимостта и надеждността на институциите на Турция ”, заяви пред CNBC във вторник Агата Демаре, глобален директор прогнози в Economist Intelligence Unit.

На общинските избори в Турция кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу победи с 14 000 гласа кандидата от управляващата партия на президента Реджеп Ердоган и бивш премиер Бинали Йълдъръм. Сега обаче той отново ще се кандидатира за кмет на най-големия турски град и водещ финансов център.

"Слуховете за нова обезценка на лирата преди обявяването на решението на Висшата избирателна комисия накараха мнозина в страната да купуват чуждестранни валути, като донесе допълнителен натиск върху турската валута", каза Демаре. В същото време официалната инфлация е над 19%.

Ердоган обвини външни фактори в „икономически саботаж“.

Турската лира, която е най-слабо представящата се сред развиващите се пазари в продължение на няколко последователни седмици, премина от търговия на нива 5.9642 към долара в края на миналата седмица до 6.1414 в 12:30 ч. лондонско време. 

Лирата загуби до 40% от стойността си спрямо долара миналата година, когато Турция изпадна в рецесия.
Коментари: 0