Турската лира е относително стабилна въпреки рецесията

Курсът на валутата се понижи по-сериозно миналия петък заради САЩ

Турската лира е относително стабилна въпреки рецесията

След като публикуваните днес данни от турския статистически институт за икономическото развитие на югоизточната ни съседка показаха първата рецесия в Турция от десетилетие насам, курсът на турската лира се понижи, но остана относително стабилен на фона на предходните дни.

Към 15:05 ч. българско време курсът на лирата се беше понижил с 0.13% спрямо този на долара, а спрямо курса на еврото – също с 0.13%. Интересно е обаче, че поевтиняването на турската валута днес е относително слабо на фона на по-сериозни спадове от преди броени дни.

Най-сериозно беше понижението на 8 март, когато реториката между САЩ и Турция се изостри заради намерението на Анкара да купи ракетни установки С-400 от Русия. Вашингтон предупреди, че този ход би донесъл много проблеми за югоизточната ни съседка, тъй като ще бъдат негативно засегнати сделките за изтребителите F-35 и за американската зенитно-ракетна система Patriot.

Запазването на относителна стабилност на турската лира спрямо предходните дни е учудващо, тъй като днес официално беше съобщено, че от края на 2018 г. турската икономика е навлязла в рецесия. Това не се беше случвало от около 10 години насам. От друга страна вероятно инвеститорите са очаквали рецесията от една страна, защото за нейното наближаване предупредиха международните кредитни агенции. Освен това рецесията вероятно е била очаквана поради решението на централната банка в Турция да повиши лихвените курсове, след което да ги остави без промяна в продължение на месеци, което затрудни кредитирането в страната и съответно доведе до свиване на потреблението и производството.

Коментари: 0