Турската лира спря пропадането си и дори тръгна нагоре

Централната банка в страната най-после предприе мерки

Турската лира спря пропадането си и дори тръгна нагоре

Снимка: Pixabay

6348 ~ 2 мин. четене
Курсът на турската лира спрямо долара и еврото спря да потъва, след като от началото на месеца, почти всеки ден валутата се обезценяваше. След като в петък, при затварянето на финансовите пазари, търговията спря при 4.76 лири за долар – невиждано ниво от създаването на новата турска валута, днес един долар вече се обменя срещу 4.57 турски лири. Това е поскъпване на с около 3%.

Причината валутата на югоизточната ни съседка да започне да си поема въздух е, че централната банка на страната обяви края на процеса по опростяване на своята монетарна политика. От банката добавиха, че едномесечната репо-лихва ще стане основна лихва по полиците. Тя ще е в размер на 16.5%. Репо-лихвата в миналото беше фиксирана на 8%.

Досега централната банка в Турция не предприемаше никакви мерки срещу потъването на турската лира, тъй като президентът на страната Реджеп Ердоган не позволяваше. Банката не можеше да се справи с двуцифрената инфлация в страната, тъй като Ердоган искаше да задържи ниски лихвените проценти. Той иска лихвите да са ниски, за да е изгодно кредитирането и строителството на нови сгради в страната.

Турският лидер дори потвърди  намерението си да не позволява на банката да работи независимо от него в интервю пред американската телевизия Bloomberg TV. Тогава Ердоган каза, че банката, макар и независима, няма да има право да игнорира сигналите от президентската институция след насрочените за юни предсрочни парламентарни и президентски избори.

За обезенката на валутата самият Ердоган пъкк обвинява изцяло международните пазари, като многократно е говорил за "международен заговор" срещу Турция.

На това, че турската валута не се е сринала заради външни влияния, обърна внимание журналистката Аслъ Айдънташбаш чрез текст във вестник „Джумхуриет”. Според нея валутата на Турция е потънала заради самата страна – разчитането само на държавни пари, без търсене на чуждестранни инвеститори, липсата на справедливост и дори моделът на управление. „Всеки, който се е опитвал еднолично да управлява една демократична държава – където и да е по света – не е завършвал добре. Дори и да не е Реджеп Тайип Ердоган, самият Стив Джобс да дойде, даже и той не може да управлява с този модел тази страна”, пише Айдънташбаш.
Коментари: 0