Ердоган „планира“ 5% икономически ръст в Турция през 2020 г.

Турският президент ще се фокусира върху намаление на лихвения процент и стабилизиране на икономиката

Ердоган „планира“ 5% икономически ръст в Турция през 2020 г.

Снимка: БТА

Автор: Ирина Илиева
Президентът Реджеп Тайип Ердоган планира икономическият растеж на Турция да достигне 5%, а основният лихвен процент да се понижи през 2020 г. Прогнозите са провокирани от последните данни за икономическо свиване от 1.5% на годишна база през второто тримесечие, съобщава Reuters.

Турция се опитва да се отърси от рецесията, породена от валутната криза през 2018 г. А по-малкият икономически спад през второто тримесечие, в сравнение с очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters, даде основания да се счита, че върви по този път.

„Ще се съсредоточим върху икономическия растеж през 2020 г. Определено планираме ръст от 5%“, каза Ердоган в реч в сряда вечерта.

В официалната средносрочна прогноза на правителството, актуализирана преди година, е записан икономически растеж от 2.3% за 2019 и 3.5% през 2020 г. Сегашната заявка на Ердоган съвпада с правителствените очаквания преди актуализацията на прогнозата. Тогава беше записан ръст от 5.5 - както за тази, така и за 2020 г.

„Имам алергия към лихвите. Аз съм против високите лихви“, каза Ердоган и напомни, че лихвените проценти са започнали да се понижават.

Централната банка намали основния си лихвен процент над очакваното, достигайки 19.75% през юли, за да стимулира икономиката, която беше засегната от рецесията.

Намаляването на лихвения процент беше първата крачка от спешните действия, предприети по време на миналогодишната валутна криза, когато лирата поевтиня с почти 30% спрямо долара.

"С падането на лихвите отчитаме спад  и на инфлацията” каза президентът на Турция. Той смята, че инфлацията ще спадне, само когато лихвените проценти се понижат.

Предишният управител на централната банка беше уволнен през юли, когато Ердоган го обвини, че не е спазил изискванията на правителствената политика. Той бе заменен от заместника си Мурат Уйсал, точно преди решението за намаляване на ставката през юли.

Данните от вторник показват, че годишната инфлация в страната е спаднала малко повече от очакваното, достигайки 15.01% през август. Това най-вероятно ще провокира понижение на лихвите още през следващата седмица.
Коментари: 0