Турците залагат на Bitcoin заради спада на лирата

Десетки хиляди нови потребители в платформите за търговия

Турците залагат на Bitcoin заради спада на лирата
1252 ~ 2 мин. четене
Търсенето на Bitcoin е скочило в Турция, след като лирата падна значително спрямо долара, а инфлацията остава близо 20%, съобщава CoinDesk.

Турция вече имаше най-високия дял на потребителите на Bitcoin в Европа преди валутната криза, която достигна своя връх през август миналата година, според доклад на ING. Турция също имаше най-висок процент от респондентите в световен мащаб, които заявиха, че ще държат валутата дългосрочно на 45%.

„Някои потребители могат да увеличат инвестициите си в Bitcoin през слабите периоди на турската лира,” каза турският влогър Алп Ишък за CoinDesk. "Турски потребители обикновено използват местните борси като портал за чуждестранни борси."

Лирата се срина с повече от 10% спрямо долара тази година, добавяйки загуби от 28% през 2018 г. 

Инфлацията достигна 19,7% през март, въпреки че е по-ниска от 15-годишния връх от 25,2%, определен през октомври. Междувременно икономиката на страната навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на миналата година, показват официалните данни.

Тридесет хиляди турски потребители са се присъединили към глобалната криптоплатформа OKEx, откакто тя се разшири до Турция на 26 март, според Анди Чьон, ръководител на операциите в компанията.

"Турция без съмнение е единствената страна, която се гордее с висок процент на независима криптособственост в Европа и Близкия изток", заяви той пред CoinDesk. "Има една от най-стабилните и обещаващи криптообщности по света."

Инфлацията в страната бавно, но последователно задвижва търсенето на Bitcoin, каза изпълнителният директор на BtcTurk Озгур Гюнери, според CoinDesk. Той казва, че неговата платформа за търговия с криптовалути също е приел 30 000 нови потребители през 2019 година.

"Никога не сме виждали намаляващ брой потребители, просто темпото на растеж може да се понижи малко", каза Гюнери.

Коментари: 0