Турция обвини ЕС в несправедливо отношение към страната

Съветът на ЕС разпространи изявление, в което се казва, че Турция се отдалечава от Европейския съюз

Турция обвини ЕС в несправедливо отношение към страната

Снимка: Pixabay

Турция отново обвини Европейския съюз в несправедливо отношение към републиката. Това става ясно от изявление, публикувано от турското Министерство на външните работи.

„ЕС отново демонстрира несправедливо и нечестно отношение към Турция. Изявленията, че нашата страна се отдалечава от ЕС, са лицемерни и неверни”, се казва в съобщение на външното министерство.

Съветът на ЕС на 26 юни разпространи заключително изявление, в което се казва, че „Турция се отдалечава от Европейския съюз”, а за присъединяването на Анкара към общността практически са в задънена улица. ЕС подчертава още, че работата по модернизирането на митническия съюз ЕС-Турция е спряна. Освен това Европейският съюз е изключително загрижен за ситуацията с "върховенството на закона" в Турция.

Процесът на преговори за приемането на Турция в ЕС започна на 3 октомври 2005 г. За да се присъедини към алианса, Турция трябва успешно да приключи преговорите с Европейската комисия за 33 от 35-те преговорни точки (две не изискват съгласие). След това държавите членки трябва единодушно да гласуват за предоставянето на членство на Турция в ЕС.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, призоваваща ЕС и Европейската комисия да прекратят преговорите по присъединяването на Турция към общността, докато турските власти не направят промени в конституционната реформа. През април 2017 г. се проведе референдум за турската конституционна реформа, в резултат на който значително се разшириха правомощията на президента.

Коментари: 0