Турция премахва ДДС за книгите и печатните медии

Целта е да се подкрепят издателите, пострадали от дигитализацията

Турция премахва ДДС за книгите и печатните медии

Снимка: Pixabay

Турция ще намали до нула данъка върху добавената стойност (ДДС) за книги, списания и вестници в регламент, който парламентът трябва да обсъди следващата седмица. Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган вчера, съобщава Ройтерс.

Целта на тази стъпка е да се направят достъпни книгите и печатните медии, както и да се подкрепят издателите, които са били в неблагоприятно положение от цифровизацията на индустрията, каза Ердоган.

"Въвеждането на нулевия ДДС върху книги и периодични издания ще бъде обсъждано като част от закон в парламента и ще бъде разширено до (всички) издатели и продавачи тази седмица," каза Ердоган в публично изказване в Истанбул.

Турците купуват книги, списания и вестници с нулев ДДС, ако са закупени директно от лицензиран издател или неговия уебсайт, от миналата седмица. На печатните медии и книгите, закупени от книжарници и други доставчици, бе наложен редовен данък от 8%.

През 2017 г. в Турция са били разпространени общо 1,66 млрд. броя периодични печатни издания, от които над 90% са вестници, според официални данни. През 2017 г. са публикувани общо 58 027 книги, показват данните.
Коментари: 0