Турция въвежда нов туристически данък от 2020 г.

Хотелиери казаха, че това може да изплаши чуждите туристи и да намали доходите им

Турция въвежда нов туристически данък от 2020 г.

Туристите в Турция ще трябва да плащат нов туристически данък от началото на 2020 г. Това стана ясно днес, след като президентът на страната Реджеп Ердоган подписа указ за промените в сектора, приет през ноември тази година.

От началото на следващата година туристите в южната ни съседка ще трябва да плащат такса в размер на 1% от цената на хотелската стая. Година по-късно, през 2021 г., данъкът ще нарасне до 2%.

В допълнение към хотелите, данъкът ще се събира от пансиони, къщи за гости и други места, които приемат туристи. За платената такса на туриста ще бъде издаван отделен документ.

Промените срещнаха остра критика от страна на представители на туристическата индустрия в Турция. Хотелиери казаха, че това може да изплаши чуждите туристи и да намали доходите им. Освен това, според тях, нов данък не може да бъде въведен сега, когато браншът все още не се е възстановил от последиците от рязко намаляване на чуждестранния туристически поток през 2015-2016 г. поради прекъсване на отношенията с Русия и терористичните атаки в страната.

По-рано Министерството на финансите на Турция предложи да наложи данък върху хотелите от 1% до 6% от цената на стаите. В резултат турският парламент реши да начислява пари директно от туристите на по-ниска ставка.

Броят на туристите, посетили Турция, се е увеличил с 14.47% през първите 10 месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 40.72 милиона души.  

Коментари: 0