Турция забрани религиозни погребения на поддръжниците на преврата

Чистката в турските институции продължава

Турция забрани религиозни погребения на поддръжниците на преврата
Турция забрани религиозните погребения за поддръжниците на опита за военен преврат, предава Anadolu Agency. Имамите няма да могат да прочетат молитви на "подкрепилите преврата войници", стана ясно от думите на диктатора по религиозни въпроси, според когото войниците са се "прицелили в турската нация". 

Всички 75 хиляди имами в страната служат на Диктатора. Той обаче подчерта, че забраната няма да се прилага за тези, които са взели участие по принуда или несъзнателно са изиграли роля. 

Броят на убитите поддръжници на преврата все още е неясен, въпреки че се предполага цифрата да надхвърля 20 души.

Припомняме, че в нощта на 15 срещу 16 юли в Турция бе направен опит за преврат, след който загинаха най-малко 208 души, а други 1500 са ранени. 

Днес стана ясно, че главният организатор на неуспешният опит за преврат в Турция е бил задържан от властите. Става въпрос за Мухарем Кьосе, който е полковник и юридически съветник на генщаба на турските въоръжени сили. Кьосе вероятно е изиграл ключова в планирането на метежа.  

Чистката в турските институции на привърженици на проповедника Фетуллах Гюлен добива все по-големи мащаби. Десетки хиляди държавни служители са уволнени. След масовите арести на военни, магистрати и полицаи, на прицел вече са и държавните администрации.
Коментари: 0