Uber и Hyundai разработват „летящи таксита“

Първоначално ще бъде пилотиран, но с течение на времето те ще станат автономни

Uber и Hyundai разработват „летящи таксита“

Снимка: Hyundai

656 ~ 2 мин. четене

Uber и Hyundai Motor обявиха, че започват съвместна работа по разработването на „летящи таксита“ – Uber Air, пише InteligentTransport. Още през 2018 г. американската компания подписа споразумение с NASA за проучване и пускане на „летящи таксита“. От своя страната Hyundai е първата автомобилна компания, която се присъедини към инициативата на Uber, пише още изданието.

В това партньорство южнокорейската фирма планира да произвежда и внедрява въздушните превозни средства, докато Uber ще предоставя услуги за поддръжка на въздушното пространство, връзки към наземния транспорт и клиентски интерфейси чрез мрежата за споделяне на въздушно движение. Твърди се, че двете страни си сътрудничат върху инфраструктурни концепции за подпомагане на излитането и кацането на този нов клас превозни средства.

„Нашата визия за градската въздушна мобилност ще трансформира концепцията за градския транспорт. Очакваме градската въздушна мобилност да оживи градските общности. Уверени сме, че Uber е точният партньор, който да направи този иновативен продукт, който да е лесно достъпен за възможно най-много хора“, заявиха от Hyundai.

От Uber пък казаха, че според тях Hyundai успешно ще се справи със задачата за произвеждане на „летящи таксита“.

„Летящото такси“, което разработват двете компании, ще има следните характеристики:

  • Развива крайцерска скорост до 180 мили/час (290 км/ч) и крайцерска надморска височина от около 1000-2000 фута (300-600 м) над земята.
  • „Летящото такси“ ще използва разпределено електрическо задвижване, захранвайки множество ротори и витла около въздушната рамка, за да повиши безопасността, като намалява всяка една точка на повреда. Наличието на няколко по-малки ротора също намалява шума в сравнение с големите роторни вертолети с двигатели с горене, което е много важно за градовете.
  • Моделът е проектиран така, че да излита вертикално, да преминава към крило-повдигане в круиз и след това да преминава обратно във вертикален полет към кацане.
  • Първоначално ще бъде пилотиран, но с течение на времето те ще станат автономни. Кабината е проектирана с четири пътнически седалки.

Коментари: 0