Uber спира да разработва автономни коли

Компанията продаде подразделението си на стартъпа Aurora Technologies

Uber спира да разработва автономни коли

Снимка: БТА

448 ~ 1 мин. четене

Uber продава подразделението за самоуправляващи се автомобили на стартъпа Aurora Technologies. По сделката Uber ще получи 400 млн. долара, 26% дял в Aurora, а изпълнителният директор на компанията за споделено пътуване Дара Хосровшахи - място в борда на директорите на Aurora.

Сделката всъщност означава, че Uber се е отказал от усилията да разработи свой собствен самоуправляващ се автомобил, с което се захвана преди няколко години. Докато компанията първоначално значително изпревари основните си конкуренти Google и Tesla при този тип технологии, тя се сблъска със сериозни проблеми. Автомобилът на Uber причини смъртта на пешеходец в Аризона, след което компанията прекрати програмата си за тестване на такива превозни средства.

Aurora Technologies е основана през 2017 г. и се поддържа от Amazon и Sequoia. След поредния кръг на финансиране през юли миналата година, компанията беше оценена на 2.5 млрд. долара. Според представители на Aurora в резултат на сделката с Uber стойността й се утроява до 10 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg