Убиха Борис Немцов в центъра на Москва

Известният политик бе разстрелян с четири куршума

Убиха Борис Немцов в центъра на Москва
348 ~ 2 мин. четене
Водещият руски опозиционер и бивш вицепремиер Борис Немцов беше убит в центъра на Москва, съобщават руските медии. Неизвестен нападател го е прострелял четири пъти в гърба с пистолет, уточнява Би Би Си. Стрелецът е бил с бял автомобил и е избягал.

Според сайта „Медуза“ Немцов е убит близо до Кремъл, докато е ходел пеша в компанията на жена. Тя е оживяла и дава показания пред полицията. Медията съобщава обаче, че нападателите са били няколко.

Иля Яшин, един от лидерите на партията РПР-ПАРНАС, чийто съпредседател е Немцов, потвърди убийството пред РИА Новости. От местопрестъплението той заяви: „за съжаление виждам тялото на Борис и много полицаи около него“.

По-рано този месец Немцов сподели пред Sobesednik.ru, че се страхува за живота си, казвайки: „Страх ме е, че Путин ще ме убие“.

От своя страна президентът на Русия е бил информиран незабавно за убийството на Борис Немцов в центъра на Москва, съобщава "РИА Новости". Държаният глава е наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието, съобщи говорителят на Кремъл Дмиртий Песков.

„Путин е отбелязал, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер“, каза Песков. От полицията съобщиха, че се води разследване за углавно престъпление. По тяхна информация, Немцов е убит с не по-малко от 7-8 изстрела. Младата жена, която е придружавала опозиционера в момента на стрелбата, вече е дала показания пред разследващите.

Борис Немцов бе бивш вицепремиер на Русия и един от яростните критици на режима на руския президент Владимир Путин. Той бе и сред организаторите на антикризисния марш "Пролет", който трябваше да се състои на 1-ви март.Подкрепи Economic.bg