UBS избра Франкфурт като своя база в ЕС след Brexit

Банката обаче още няма яснота колко работни места ще извади от Лондон

UBS избра Франкфурт като своя база в ЕС след Brexit
844 ~ 2 мин. четене
Най-голямата швейцарска банка UBS избра германския финансов център Франкфурт като свое ново седалище в ЕС, тъй като се подготвя за непредвидени обстоятелства при опция за излизане на Великобритания от ЕС без сделка, съобщи главният изпълнителен директор в понеделник.

Говорейки по Bloomberg TV, шефът на UBS Серджо Ермоти заяви, че при подготовката на банката за Brexit тя е избрала Франкфурт като база за бъдещи операции в ЕС след като Великобритания напусне блока.

Ермоти обясни, че Франкфурт ще бъде главният център на UBS, но банката ще работи със "стратегия за множество локации", като прави бизнес от офиси в Париж, Милано и Мадрид.

"Финансовата система вече работи по варианти без споразумение", коментира той, имайки предвид Brexit без сделка - т.е. Великобритания излиза от ЕС без конкретни договорености.

Големите банки са принудени да преосмислят своите стратегии за Европа в резултат на Brexit и предстоящото приключване на финансовите споразумения.

Правилата на ЕС позволяват на финансовите компании да продават услугите си в 28-членния блок само с един местен лиценз, вместо да получат лиценз за работа във всяка държава-членка, където извършват дейност. Това е тясно свързано с членството в единния пазар на ЕС и ще бъде загубено, след като Великобритания излезе от ЕС.

Ермоти не посочи броя на персонала, който UBS очаква да премести извън Обединеното кралство, въпреки че през последните седмици няколко високопоставени банкери заявиха, че броят на хората, преместващи се от Лондон след Brexit, ще бъде много по-малък, отколкото първоначално се очакваше.

Миналата седмица ръководители на Citi и Barclays Ireland обявиха пред депутатите в Обединеното кралство служат в парламентарната комисия по държавни поръчки, че всяка банка понастоящем очаква да премести около 150 работни места от Великобритания заради Brexit. Изпълнителен директор на JPMorgan каза, че банката очаква да премести стотици служители.
Подкрепи Economic.bg