Поскъпването на газа с 14% е обосновано, смята КЕВР

Поисканото увеличение от \"Булгаргаз\" ще бъде обсъдено от регулатора в края на месеца

Поскъпването на газа с 14% е обосновано, смята КЕВР

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

736 ~ 1 мин. четене

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вероятно ще одобри поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за последното тримесечие на годината.

В окончателното си решение за промяна на цените държавната компания поиска от регулатора поскъпване на цената на газа с 13.89% от месец октомври.

Според КЕВР исканото увеличение е обосновано, но то ще бъде обсъдено на 25 септември на открито заседание. Това става ясно от експертен доклад на Комисията.

От него става ясно, че искането е обосновано, тъй като цените на алтернативните горива, от които зависи и доставната цена на „Газпром експорт”, са се вдигнали средно със 7% за година.

Друг ценообразуващ компонент - валутният курс на лева към щатския долар, осреднен за период от 45 дни, се е увеличил с 3.21% до 1.68944 лв. за 1 долар. В доклада са отчетени и разходите на „Булгаргаз”  за транзитни такси, за компонента "обществена доставка", за съхранение, за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото

Припомняме, че за последните три месеца на 2018 г., от „Булгаргаз” поискаха цената на газа да се увеличи до 456.65 лв. за 1000 куб.м. газ без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е 14% ръст сравнение със сега действащата цена.

Подкрепи Economic.bg