UBS изнася $36.5 млрд. от Великобритания заради Brexit

Швейцарската банка също така мести някои от дейностите си

UBS изнася $36.5 млрд. от Великобритания заради Brexit

Сградата на UBS в Лондон

Снимка: Wikimedia

Негативното влияние на Brexit върху британския финансов сектор се разраства все повече. Банковата група UBS обяви, че премества някои от дейностите си, както и активи за над 32 млрд. евро (36.5 млрд. долара), от Великобритания в Германия, пише американската телевизия Bloomberg.

UBS планира да премести операциите на британското си звено в германското на 1 март тази година, като така ще направи германската си централа достатъчно голяма, за да бъде регулирана от Европейската централна банка, а не според британското законодателство.

Решението на базираната в Швейцария банка е отговор на „външния шок” от излизането на Великобритания от Европейския съюз, което нито цели търговско предимство, нито е базирано на каквото и да е „вътрешно осъзнаване”. Това е заявил лондонският съдия Аластър Норис, който е одобрил искането на банката за изместването на дейностите и средствата.

Ходът на банката е обясним на фона на несигурността какво ще е бъдещето на икономиката и търговията след Brexit, особено като се има предвид, че с всеки изминал ден вероятността Великобритания да напусне ЕС без споразумение (т.нар. „твърд”  Brexit) става все по-голяма.

UBS е поредната банка, която се обърна към британски съд, за да задейства своя план за Brexit, тъй като до Brexit остават само няколко седмици. Миналата седмица британската банка Barclays получи зелена светлина да премести голяма част от дейността си от Лондон в базираното в Дъблин, Република Ирландия, свое дъщерно дружество.
Коментари: 0