Откриха две нови планети с вероятни условия за живот

\"Кеплер\" откри 104 нови екзопланети

Откриха две нови планети с вероятни условия за живот

Снимка: NASA

Астрономи откриха две нови планети, които вероятно поддържат условия за живот. Телескопът "Кеплер" е открил четири нови светове, които обикалят около звезда "Червено Джудже". Тя е значително по-малка от мащабите на нашето Слънце.

Звездната система се намира на 400 светлинни години от Земята. И четирите открития на учените са по-големи със средно 40% от нашата планета Земя. Планетите вероятно са скалисти. Звездата им е значително по-студена от Слънцето, а температурите на повърхността са сходни с регистрираните на Земята, пише Франс Прес. 

Телескопът "Кеплер" е открил общо 104 нови планети извън Слънчевата система. Учените коментират, че разнообразието от планети е впечатляващо. "Открихме планети в орбита около звездата си, които нямат еквивалент в Слънчевата система. Редица планети, чиито размери са два пъти по-големи от земните, орбитират толкова близо до звездата си, че температурата на повърхността може да надхвърли 1000 градуса по Целзий", разказва астрономът Евън Суникоф от Института по астрономия в Хавай. 

Припомняме, че от началото на 2009 г. телескопът "Кеплер" е открил над 4600 планети. Потвърдено е откриването на 2326 от тях. Мисията на телескопа приключи през 2013 г., но впоследствие бе възстановена, за да се изследват много нови и далечни галактики. 
Коментари: 0