Учени разгадаха мистерията на откритата зала в Хеопсовата пирамида

Учени разгадаха мистерията на откритата зала в Хеопсовата пирамида

Снимка: Pixabay

7600 ~ 1 мин. четене
Учени от Миланския технологичен институт в Италия разбраха предназначението на кухината, открита в скрита зала на Хеопсовата пирамида през миналата година заедно със скрита камера. Това бе първото подобно откритие в пирамидата от XIX век насам.

Според изследователите става въпрос за тронна зала, в която може да има създаден от метеоритно желязо трон, който в миналото се е използвал в погребалния ритуал. Според вярванията тронът е трябвало да помогне на фараона да се отправи към задгробния живот. В древните текстове, посветени на погребалния ритуал, се споменава, че след смъртта си, фараонът трябва да седне на железен трон и с него да мине през "небесните двери".

Метеоритното желязо е било широко използвано от древните римляни за направата на предмети, предназначени за владетели.

Скритата камера бе намерена над Голямата галерия - коридори, които водят към гробницата на фараона. Според учените помещението не е имало укрепваща за Голямата галерия функция, тъй като сводовете й са достатъчно добре укрепени, а е играло важна роля в погребалния ритуал.

Откритието в Хеопсовата пирамида е дело на археолози от Франция и Япония, които в края на миналата година успяха да видят кухината с помощта на мюонна радиография, напомня Нова тв. Методът е базиран върху регистриране на минаващите през пирамидата мюони - частици, които възникват при сблъсъка на космически лъчи със земната атмосфера и достигат повърхността на нашата планета.
Подкрепи Economic.bg