Учени за първи път успяха да свържат човешки мозък към интернет

Постижението отваря нови възможности в областта на машинното обучение

Учени за първи път успяха да свържат човешки мозък към интернет

Снимка: Pixabay

За първи път учени са успели да свържат човешки мозък към интернет. Събраните в рамките на проучването данни биха могли да подпомогнат следващите етапи в процеса на машинно обучение, пише Futurism. 

Опитът е извършен от изследователи в университета Уитс в Йоханесбург, Южна Африка, като успехът им се смята за голям пробив в областта на биомедицинското инженерство. Според информацията до медиите това е първият път, в който човешки мозък е бил успешно свързан с интернет в реално време. 

Проектът е озаглавен „Brainternet” (от „мозък“ и „интернет“ на английски) и по същество превръща мозъка във възлова точка за Интернет на нещата (IoT) в Световната „www” мрежа“. 

Проектът се осъществява като се вземат мозъчновълнови сигнали посредством устройство, което е свързано към главата на човека. Впоследствие те се предават към мини компютъра Raspberry Pi, който ги предава към интерфейса на специално програмиращо приложение и показва данните на отворен уеб сайт, на който всеки би могъл да проследи активността. 

Според супервайзърът на проекта Адам Пантановиц Brainternet отваря нови хоризонти към мозъчно-компютърните интерфейс системи. „Липсват данни за това как човешкият мозък функционира и обработва информация, а Brainternet цели да опрости разбирането за него“, коментира изследователят. Той допълва, че иновацията помага за осъществяването на непрекъснато наблюдение на мозъчната активност и дори дава опция за интеракция в някаква степен. 

Според Пантановиц това е само началото на всички възможности, които се откриват оттук насетне, като първата цел на екипа е да постигне по-голяма интерактивност. Една от надеждите е, че в бъдеще ще може да се прехвърля информация и в двете посоки
Коментари: 0