Учениците ще ходят на държавна почивка и догодина

През тази година са останали неусвоени около 2.6 млн. лв., които ще се прехвърлят за 2022 г.

Учениците ще ходят на държавна почивка и догодина

Снимка: МОН

396 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министерство на образованието и науката удължава програмата „Отново заедно“ до 14 септември 2022 г. Така безплатните пътувания на ученици и учители, финансирани с държавни пари, ще могат да се организират и през предстоящата учебна година. Лагерите ще се провеждат в периоди, когато епидемичната обстановка в страната го позволява, съобщават от ведомството.

Заради високите нива на заболели от COVID-19 министерството спря програмата. Имаше възможност избраните дестинации да се заменят с други в по-безопасни региони. Въпреки това 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени ваканции.

Някои от неосъществените лагери бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3.5 млн. лв. до края на 2021 г. Самите почивки могат да се осъществят до края на удължения срок.

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12.4 млн. лв. Неизразходваните 2.6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г., съобщават от министерството.

Подкрепи Economic.bg