Южна Корея удари Facebook с $6 млн. глоба

Заради неправомерно споделяне на лични данни на над 3 млн. потребители

Южна Корея удари Facebook с $6 млн. глоба

Снимка: БТА

Южнокорейската агенция за защита на личната информация глоби Facebook с 6.7 милиарда вона (6.06 милиона долара), предава Reuters. Причината е свързана с нарушения при предоставянето на персонални данни на други оператори без съгласието на самите потребители. Очаква се да стартира и наказателно разследване по случая.

За неправомерното споделяне на данни бе съобщено още през август. Тогава комисията поясни, че личната информация на 3.3 млн. души (от общо 18 млн. потребители на Facebook в страната) е била предоставена на други доставчици на услуги, без знанието на самите хора. Това се е случило в периода между май 2012 г. и юни 2018 г.

Какво точно се е случило?

Проблемът с данните е дошъл от опцията за влизане в други платформи чрез Facebook акаунта. Потребителите често имат възможността да ползват дадена услуга (например електронен магазин или мобилно приложение) без да си правят отделна регистрация за нея. Вместо това могат да ползват тази във Facebook например, благодарение на интеграция със съответната услуга.

Този инструмент улеснява хората, но от друга страна поставя въпроси за неприкосновеността на споделените данни. Тъкмо така е била неправомерно разпространена и информацията за потребителите в Южна Корея. В случая Facebook е споделила с други оператори лична информация за приятелите на въпросния потребител, който е използвал акаунта си от социалната мрежа, за да влезе в другата услуга.

„Сътрудничим си възможно най-много по време на процеса на разследване. Съжаляваме, че Комисията за защита на личната информация е потърсила наказателно разследване“, заяви в изявление говорител на Facebook, базиран в Сеул.

Той отказа допълнителен коментар, тъй като компанията все още не е анализирала напълно подробностите по случая.

Коментари: 0