Все повече българи не могат или не искат да обслужват кредитите си

Всеки нов случай с коронавирус води средно до 75 лв. намаление на плащанията по дълговете

Все повече българи не могат или не искат да обслужват кредитите си

Снимка: Economic.bg/Архив

Антония Симова Автор: Антония Симова

Ръстът в новорегистрираните случаи на COVID-19 се отразява негативно върху плащанията по заемите. Това сочат данните от статистическия анализ на Frontex International, компания за управление и събиране на вземания, представени на специално онлайн събитие.

Според данните 10 дни след обявеното увеличение на новозаразените, се наблюдава намаление на плащанията, като към момента ръстът в броя на смъртните случаи не оказва влияние върху нагласите за връщане на заем. Всеки нов случай с коронавирус пък води средно до 75 лв. намаление на плащанията. В изследването са обхванати последните осем месеца.

Потребителите днес са реално по-затруднени да плащат, но и общата несигурност ги кара умишлено да забавят вноски по задълженията си“, заяви Лидия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International.

Според данните на компанията делът на хората, които срещат истинска трудност при покриването на вноските си през ноември е 34% на фона на 15% през февруари. Тези, които пък заявяват нежелание, а не невъзможност да платят, представляват 18% от потребителите при 12% през февруари.

Димитрова обясни, че частичният локдаун, въведен от правителството за период от един месец, не означава автоматично ваканция за плащанията по кредитите, но не означава и че банките не са отворени за предоговаряне на условията по кредитите, като намаляване размера на вноските например.

Тя съветва физическите лица с кредити да се опитат да изготвят стратегия, доколкото това е възможно в настоящите условия, как да изплащат кредитите си в следващите шест месеца.

По данни на компанията средният размер на необслужваните задължения към ноември 2020 г. в страната е 2 218 лева. Най-голям е той във Варна – над 3 200 лева, а най-малък е във Враца и Монтана – съответно 1 675 и 1 607. Двата северозападни града обаче отново са с най-много задлъжнели потребители. По отношение на дела на нередовните платци София заема първата позиция.

Димитрова прогнозира, че в следващата година сериозно затруднение вече ще бъде изпитано и с обслужването на инвестиционните ипотечни кредити,

защото се строяха изключително много офиси, а в момента хората са хоум офис и търсенето на офис площи намалява драстично“.

Коментари: 0