Украински министър на прокурор за €55 млн. щети от сделка с въглища от ЮАР

Делото срещу шефа на енергийното ведомство Юрий Продан може да е политически мотивирано

Разчистване на сметки

Украински министър на прокурор за €55 млн. щети от сделка с въглища от ЮАР
200 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Юрий Продан може да бъде привикан в прокуратурата заради закупените в ЮАР въглища, алармират днес медиите в Киев.

Държавният бюджет на Украйна според следствието е ощетен с цели 1 млрд. гривни или около 55 млн. евро по сегашния валутен курс. Ресорният министър в отговор на обвиненията твърди, че е готов да се яви на разпит в прокуратурата, ако бъде извикан.

Главната прокуратура е на път да провери редица сделки на енергийното ведомство. Украинската онлайн медия УНН разкри информацията през източници в органите на реда, че министър Продан е трябвало да се яви на разпит този понеделник и че дори можело да бъде арестуван за неправомерни разходи.

Пресслужбата на енергийното министерство обаче нито потвърди, нито опроверга информацията за разпит този понеделник. „Аз мога да потвърдя само, че той не е против да общува със следствието. Ако се стигне до разпит, то ще отиде абсолютно спокойно“, увери прессекретарят на Юрий Продан.

Според експерти има неяснота със сделката за доставка на вълищата. „Четири месеца подред правителството не може да каже каква е цената на въглища за топлелектроцентрали – тя досега не е озвучена. Първо казваха, че става дума за 86 или 91 долара. А после се оказа, че били 115 долара с ДДС, доставката и разтоварването. В тази цена ще влязат и 5 – 10 долара за доставка из Украйна. Затова 120 – 125 долара е реалната цена за африканските въглища“, коментира пред „Кореспондент“ членът на надзорния съвет на Институа за енергийни стратегии Юрий Королчук.

По думите на експерта по този начин закупуването на 1 млн тона въглища в ЮАР е струвало 400 млн. гривни (22 млн. евро), като трябва да се сметнат допълнително и субсидиите за въглищните мини в Донбас. „Така общата стойност на щетите за бюджета достига над 1 млрд. гривни“, обобщи Королчук.

Президентът Петро Порошенко се изказа по темата, като обвини министъра от екипа на Юлия Тимошенко, че въглищата са закупени "на завишени цени".  Самият министър твърди, че е закупувал в ЮАР, за да не влиза в сделките с непризнатите републики ДНР и ЛНР, където е съсредоточена въгледобивната промишленост на Украйна - целта е да се свие и зависимостта от руския природен газ на случай нова газова криза. Пред УНН признава, че "естествено, че заради транспортирането тези въглища са по-скъпи".

Според експерти делото е политически мотивирано - така Блокът на Петро Порошенко (БПП) натиска Народния фронт на премиера Арсений Яценюк и "Баткившчина" на Тимошенко, с които има задкулисна борба за власт. Още един от вероятните мотиви е денонсирането на подписаните с "Газпром" нови договори, под които стои подписът на ресорния министър - ако стане обвиняем, документите няма да имат  юридическа сила.

Подкрепи Economic.bg