Софийската ул. „Съборна“ става пешеходна зона от 4 юли

Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили

Софийската ул. „Съборна“ става пешеходна зона от 4 юли

Снимка: Спаси София

2219 ~ 2 мин. четене

Емблематичната ул. „Съборна“ в сърцето на София ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли, съобщиха от "Спаси София". Днес Столичният общински съвет, с подкрепата от всички съветници, освен “Патриотите”, взе решение за разширяване на пешеходната зона в центъра на столицата.

Проектът, разработен от "Спаси София", главния архитект на столицата Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците "Леге" и "Цар Калоян", с цел улесняване на живущите и бизнеса в района. 

"Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа”, обясни независимият съветник Борис Бонев от "Спаси София".

Градските активисти разказват, че в преобразяването на улицата за първи път ще бъде приложен тактически урбанизъм – с евтини мерки ще се получи красиво пространство за пешеходците. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците.

Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.

“Убеден съм, че това е само първата крачка от създаването на спокоен пешеходен център. Ние от Спаси София продължаваме да работим по следващи предложения, които да направят града ни по-красив и удобен. Новата велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" ще свърже 6 съществуващи велотрасета, а с БУС лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, правим центъра по-достъпен за гражданите. Докато другите европейски столици правят смели крачки напред, ние не можем да си позволим за пореден път да бездействаме", коментира Бонев.

Подкрепи Economic.bg