Улрике Щрака: Борете се за образованието си и срещу корупцията

Трябва да се улесни партньорството между бизнеса и правителството за привличането на инвестиции, смята търговското аташе в австрийското посолство у нас

Улрике Щрака: Борете се за образованието си и срещу корупцията
Австрийските компании в България очакват властите да засилят усилията си в борбата срещу корупцията. Освен това инвеститорите очакват по-голяма предвидимост при законовите промени и въвеждането на нови правила за бизнеса. Това каза търговското аташе в австрийското посолство у нас Улрике Щрака при гостуване в Bloomberg Bulgaria.

Тя обаче отбеляза, че като цяло австрийските инвеститори не са негативно настроени към страната ни и че интересът им бизнес средата у нас се запазва. Част от фирмите с централа в Австрия през тази година предстои да разширят дейността си у нас, а освен това предстои стъпването и на нови инвеститори на родния пазар.

„Мястото, на което дружествата предпочитат да се установят, зависи основно от необходимостите им – определена суровина, много работна ръка. Има и австрийски дружества, които се насочват към малки български градове, защото търсят развитие в туристическия сектор“, обясни Щрака.

Търговското аташе напомни, че по-доброто икономическо на дадена развитие на дадена страна зависи от насърчаването на образованието и научноизследователската дейност, както и че нито България, нито Австрия, имат достатъчно на брой добре подготвени кадри. „Недостигът на подготвени кадри на пазара на труда значи, че трябва офанзива в образователна насока“, категоричен беше представителят на австрийското посолство в България.

Щрака подчерта и необходимостта да се облекчи партньорството между правителството и бизнеса, целящо привличането на повече инвестиции. „Дигитализацията е една от приоритетните теми за австрийското европредседателство. Има насоки в това отношение, в които България е доста добре развита. Високоскоростният интернет в тук е част от силните ѝ страни. В отношенията между правителството и бизнеса Австрия пък има голям опит и може да помогне на България, създаването на електронно правителство също е важно“, каза тя.
Коментари: 0