Унгария ще строи жп линията Будапеща-Белград с китайски заем

Времето за превоз между двете столици ще се намали наполовина – от 8 на 4 часа

Унгария ще строи жп линията Будапеща-Белград с китайски заем

Снимка: Unsplashed

1656 ~ 1 мин. четене
Унгарското правителство осигури китайско финансиране за нова високоскоростна железопътна линия между Будапеща и Белград, съобщи министърът на финансите Михали Варга в петък, цитиран от POLITICO.

Унгария подписа „изгодно и сигурно“ споразумение за заем с Китай за изграждането на връзката, каза Варга. Кабинетът обаче иска да обяви документите, свързани със схемата – която се очаква да струва над 2 милиарда евро – за държавна тайна за 10 години.

Варга не разкри пълната сума на заема, но заяви, че китайското финансиране ще покрие 85% от разходите по проекта и ще има фиксиран лихвен процент. Планът е до 2025 г. цялата линия между двете столици да е готова, каза той.

Превозът на пътници по маршрута отнема осем часа, но след като линията бъде завършена, времето за транзит ще бъде намалено с повече от половината, както и ще се увеличи капацитетът за превоз на товари.

Железопътната линия може да превърне Унгария в "логистичен център" за региона, каза Варга. "Можем да видим, че въпреки коронавируса Китай остава важен двигател" за световната икономика, отбеляза той.

Китайският шипинг гигант COSCO вече пое контрола над пристанището на Пирея в Гърция и се надява да се свърже с него чрез железниците в Централна Европа като част от търговската инициатива на Пекин "Един пояс, един път".

През 2017 г. Европейската комисия заяви, че проучва детайлите на проекта, но не спира пълното разследване. Около 184 километра от маршрута ще бъдат на територията на ЕС.
Подкрепи Economic.bg