Унгарският кандидат за еврокомисар беше одобрен от ЕП

Сега единствената пречка пред новата Европейска комисия би могъл да е отказът на Великобритания да излъчи кандидат

Унгарският кандидат за еврокомисар беше одобрен от ЕП

Снимка: БТА

Пред новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен вече почти няма пречки да започне работа на 1 декември. Двете най-големи политически групи в Европейския парламент обявиха, че ще подкрепят унгарския кандидат за европейски комисар по политиката на добросъседство и разширяване Оливер Вархели, пише Politico.

Вархели, който в момента е посланикът на Унгария в ЕС, получи зелена светлина от членовете на Комисията по външни въпроси към ЕП, след като успя да ги убеди в независимостта си от унгарския премиер Виктор Орбан. Миналата седмица евродепутатите се въздържаха да одобрят кандидатурата на Вархели, тъй като искаха да му зададат още въпроси в това отношение. Критиците на Орбан го обвиняват в намеса в политиката на Балканите като цяло и в прекалено близки отношения с руския президент Владимир Путин.

Сега предстои Европейския парламент на пленарната си сесия на 27 ноември да гласува новата Европейска комисия като цяло, въпреки че все още не е намерено решение на казуса с отказа на Великобритания да излъчи еврокомисар.

Миналата седмица ЕК започна наказателна процедура срещу Лондон, тъй като британският посланик в ЕС Тим Бароу написа писмо до институцията, в което заяви, че страната му няма да номинира европейски комисар, докато там не бъдат проведени предсрочните парламентарни избори на 12 декември. Великобритания има срок до 22 ноември да „представи гледните си точки“ по наказателната процедура.
Коментари: 0