Уникален iPhone от 2006 г. достигна цена от $36 000 в eBay

До края на търга остава една седмица

Уникален iPhone от 2006 г. достигна цена от $36 000 в eBay

Снимка: eBay

Прототип на iPhone от далечната 2006 г. бе пуснат за продажба в платформата за електронна търговия eBay, където цената му вече достигна над 36 000 долара. Първият смартфон на Apple дебютира през едва през следващата 2007 г.


Устройството се продава от потребител с никнейм 321dady. Според описанието моделът е ползван за тестове в Apple в края на 2006 г. преди iPhone изобщо да се появи на бял свят година по-късно.

Разбрали за находката в eBay, фенове на американския бранд са оферирали стоката 130 пъти. Така цената му към момента  възлиза на 36 000 долара, сочи справка на Economic.bg. До края на търга остава 7 дни и 15 часа. 


Телефонът работи с Earthbound, вътрешна операционна система на Apple, която осигурява достъп до инструменти за тестване и разработка. От описанието става ясно още, че устройството е ръчно изработено и е по-тежко от версията, пусната по-късно на пазара.


Историческият iPhone се води прототип DVT (устройство за проверка на проекта). Такива устройства се правят преди пускане на масово производство.


Любопитното е, че същият телефон е бил регистриран и по-рано в eBay. През 2015 г. офертата за него е достигнала 61 000 долара. Обявата обаче е била свалена, като се предполага, че устройството е било продадено за 8 000 долара чрез междуличностна сделка. Това е казал пред Business Insider човек, запознат със случая, който не е самият продавач.

Прототипите на Apple предизвикват огромен интерес сред феновете на марката. Те са оформили сяла субкултурна група, характеризираща се с афинитета си към предпроизводствени хардуерни и софтуерни находки.

Подобни прототипи често остават в ръцете на инженерите на Apple в края на проекта като сувенир, разказват колекционери от общността. Някои от тези устройства в крайна сметка биват лансирани на пазара по един или друг начин.

В Apple следят за подобни оферти и често настояват публикации на публични уебсайтове да се свалят. Това е причината сделките да се извършват по частни канали, споделят още запознати.
Коментари: 0