Следствието разпитва Нанков и Глосов заради катастрофата край Своге

На разпити са привикани и 30 души от АПИ

Следствието разпитва Нанков и Глосов заради катастрофата край Своге
Националната следствена служба започва днес разпити на всички служители и властимащи, които са свързани с възлагането на ремонта и приемането на пътя край Своге, на който в събота се обърна автобус и загинаха 17 души. По информация на "24 часа" разпитите са започнали в 11 ч., като са привикани регионалният министър Николай Нанков, шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и шефът на Института по пътища и мостове Веселин Димитров. Заедно с тях на разпит отиват още 30 човека, свързани с изграждането и контрола на пътя София-Своге, както и служители на АПИ.

Вероятно за разпит ще бъдат привикани и бившите директори на АПИ – Лазар Лазаров (който в момента е подсъдим за злоупотреба с публични средства - бел. ред.) и Дончо Атанасов.

Досега прокуратурата е привлякла като обвиняем само шофьора на автобуса Григор Григоров, който вчера бе пуснат под домашен арест, докато адвокатът му се запознае с документите по случая. Разследване се води и срещу фирмата, отговорна за пътя ДЗЗД „Трейс Своге“, в което в което партньори са „Трейс Груп Холд“ АД и „Мегаинвест Холдинг“ АД.

Вчера стана ясно, че лабораторията, която е извършила проверка на качеството на асфалта е собственост на фирмата изпълнител. Оказва се обаче, че това не представлява конфликт на интереси, тъй като не е обособено в закона.

Премиерът Бойко Борисов се закани в сряда, че няма да има пощада за нито един замесен.

На пресконференция във вторник регионалният министър обясни, че на пътя е бил положен асфалт със съдържание на варовик, което според него е недопустимо. Оказва се обаче, че варовикът е напълно допустимо средство, което се използва в пътното строителство, но стига да е под формата на прах. Не стана ясно дали министърът се обърка или дали този варовик е недопустимо голямо количество (под формата на парчета).
Коментари: 0