Уолстрийт се оказа твърде опасен за китайските компании

TikTok вече преосмисля борсовия си дебют, след като Пекин посече „китайския“ Uber

Уолстрийт се оказа твърде опасен за китайските компании

Снимка: БТА

648 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Засиленият контрол на Китай спрямо листванията на национални компании на чуждестранни борси хвърли сянка върху пазара, особено след удара срещу най-големия доставчик на услуга за споделено пътуване Didi Global. Компанията, известна като „китайския Uber“, стъпи на Нюйоркската фондова борса миналата седмица. Веднага след това Пекин разпореди приложението да бъде премахнато от виртуалните магазини в страната. А инвеститорите побързаха да се отдръпнат от току-що листната организация, което изтри милиарди от капитализацията ѝ.

IPO-то в Ню Йорк донесе 4.4 млрд. долара на Didi и стана най-успешното за китайска компания след това на Alibaba преди седем години. Затегналата се примка около врата на приложението за превози обаче разтревожи инвеститорите и банкерите. Освен това то се случва по-малко от година след блокирането на борсовия дебют на Ant Group, финансовото подразделение на Alibaba, както и на фона на на засилените рестрикции срещу технологичните играчи в Китай като цяло.

Притеснително звучи и информацията на The Wall Street Journal, че броени дни преди стъпването на Нюйоркската фондова борса властите в Пекин са предложили на Didi да отложи дебюта си. Разпореждане обаче не е имало и затова компанията е придвижила плана си напред. Повод за атаката е предполагаемото неправомерно събиране и третиране на личните данни на потребителите.

Междувременно тази седмица Китай обяви, че планира да засили надзора върху китайските компании, листнати в чужбина. От съобщението става ясно още, че се очаква затягане и на правилата за трансграничните потоци от данни – мащабна регулаторна промяна, която ще натежи върху дългосрочните оценки на борсово търгуваните фирми, очакват експерти, цитирани от Reuters.

Банкерите и инвеститорите очакват темпото на активност да се забави в краткосрочен план, тъй като инвеститорите реагират на решението на Пекин да затегне контрола.

Достатъчно е да се каже, че китайските компании, които планират да се листнат в САЩ, ще трябва да направят пауза или дори да се откажат изобщо от плановете, в условията на нарастваща несигурност и объркване“, коментира Фред Ху, председател на Primavera Capital Group.

Доказателство за прогнозата му дойде бързо. ByteDance, собственикът на TikTok, вече преосмисля плановете си за IPO в САЩ и по всичко личи, че може да намери алтернатива в Хонконг.

Подкрепи Economic.bg