Управляващите отложиха избора на нов председател на КЕВР

Коалиционните партньори ще се съберат на експертен съвет в петък и тепърва ще обсъждат бъдещото ръководство на регулатора

Управляващите отложиха избора на нов председател на КЕВР

Снимка: Красимир Свраков

1140 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Четирите управляващи партии единодушно отложиха старта на процедурата за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), въпреки желанието на премиера Кирил Петков това да стане възможно най-бързо. Аргументът на коалиционните партньори за отлагането е предстоящият в петък експертен съвет, на който ще се обсъдят технически детайли около правилата за избор на ново ръководство.

Днес в енергийната комисия трябваше да бъдат определени процедурни правила за предлагане на новия председател. От ГЕРБ настояваха точката да се разгледа и правилата да се приемат именно днес. След отпадането на точката от дневния ред бившите управляващи демонстративно напуснаха залата.

Припомняме, че мандатът на настоящия председател Иван Иванов изтече още през април 2020 г., а две процедури за избор на ново ръководство бяха провалени още докато ГЕРБ бяха на власт. От тогавашната управляваща партия предложиха начело на комисията да застане Пламен Младеновски, който обаче се отказа заради обществено недоволство.

Освен Иванов депутатите трябва да сменят и Евгения Харитонова, която е член на КЕВР, но също е с изтекъл мандат.

Припомняме, че още с встъпването си новото правителство обяви, че една от първите му стъпки ще бъде смяната на управлението на КЕВР заради „тенденциозни“ решения, които не се харесаха. В деня на клетвата на новото правителство регулаторът обяви поскъпване на водата, парното и тока за бита, а на 1 януари природният газ скочи с над 30%. Петков обвини Иван Иванов за тези решения, а председателят на КЕВР му напомни, че има конкретни срокове за приемане на решенията, независимо дали на министър-председателя му харесват, или не.Подкрепи Economic.bg