Ураганът Дориан ще струва $25 млрд. на американските застрахователи

Анализаторите на UBS очакват общите загуби за компаниите от природни бедствия през тази година да стигнат $70 млрд.

Ураганът Дориан ще струва $25 млрд. на американските застрахователи

Дориан предизвика унищожителни разрушения на Бахамите

Снимка: БТА

Автор: Ирина Илиева
Ураганът Дориан, който удари Бахамите в понеделник със сила от най-високата пета степен, може да причини загуби за застрахователната индустрия в размер на 25 млрд. долара, пише FoxNews, цитирайки доклад на UBS.

Това е втората най-силна Атлантическа буря, регистрирана някога. Метеоролозите прогнозираха, че бурята ще достигне Източното крайбрежие. Властите наредиха да бъдат евакуирани над милион души във Флорида, Южна Каролина и Джорджия, но ураганът се задържа над Бахамите и силата му намаля до трета степен.

Първоначално анализаторите на швейцарската банка очакваха загубите за застрахователите да бъдат 15 млрд. долара, но те са актуализирали своя модел, за да отразят по-широкия обхват на потенциалните загуби.

UBS прогнозира, че за цялата 2019 г. общите загуби от природни бедствия за американските застрахователи ще достигнат 70 млрд. долара. Това ще засегне капиталите им и ще повиши цените на полиците.

През 2017 г. застрахователите се сблъскаха с рекордни загуби в следствие на урагани, земетресения и пожари на стойност над 135 млрд. долара.

Първоначално Дориан удари Бахамските острови със скорост на порива 257 км/ч., достигайки пета, най-висока степен на опасност. Евакуирани бяха над 1.4 млн. души от Джорджия и Южна Каролина, а опасенията са, че ще обхване цялото Източно крайбрежие на страната.
Коментари: 0