Нова Зеландия ще има първата си плаваща соларна централа

Тя ще прави ток и от биогаз

Нова Зеландия ще има първата си плаваща соларна централа

Снимка: Pixabay

Езеро за пречистване на отпадни води скоро ще бъде дом на най-големия слънчев проект в Нова Зеландия. Съоръжението, което ще бъде и първата плаваща слънчева централа в страната, ще бъде изградено в пречиствателната станция за отпадни води в Роуздейл, в района на северния бряг на Окланд.

Проектът е в сътрудничество между две компании за комунални услуги, Vector Group и Watercare. Системата ще използва над 2700 слънчеви панела и 3000 плаващи понтона.

В съобщение днес Vector каза, че централата ще доставя както електричество от мрежата си, така и чрез когенерация от биогаз. Биогазът вече се произвежда на място.

„За първи път Нова Зеландия ще има плаваща слънчева централа и първия си голям соларен проект", казва в изявление Саймън Макензи, изпълнителен директор на Vector Group.

„Тя може да генерира достатъчно мощност за една година, за да захранва 200 средни новозеландски домове за една година“, добави той.

Слънчевата енергия съставлява само малка част от общото производство на електроенергия в Нова Зеландия, по-малко от 0,2% според доклада на Министерството на бизнеса, иновациите и заетостта за енергия в Нова Зеландия за 2018 г.

Като цяло плаващата слънчева промишленост все още е сравнително малка, но нараства. През октомври 2018 г. доклад на групата на Световната банка и Института за изследване на слънчевата енергия в Сингапур заяви, че световният капацитет на плаваща слънчева енергия се е увеличил от 10 мегавата в края на 2014 г. до 1,1 гигавата през септември 2018 г.
Коментари: 0