„Устна договорка“ доведе до хаос на „Илинден – Ексохи“

Българското външно министерство пак обещава утре пунктът да е отворен, но отново няма гаранции от гръцка страна

„Устна договорка“ доведе до хаос на „Илинден – Ексохи“

Снимка: bTV/Стопкадър

Неспазена „устна договорка“ между гръцките власти и българското външно министерство доведе до хаос на граничен пункт „Илинден – Ексохи“. Миналата седмица външното ни министерство обяви, че е получило потвърждение от Атина, че на 7 септември, днес, пунктът ще  бъде отворен за товарни камиони.

И знаейки за това, шофьорите са се насочили към него. Оказва се обаче, че той е затворен, а гръцките власти не дават никаква информация по казуса.

Към обяд десетки шофьори се събраха на пункта, съобщава bTV. Те определиха като несериозно поведението на МВнР, цитирайки съобщението на сайта на ведомството, управлявано от Екатерина Захариева, че именно днес преминаването от там ще е възможно.

„Кой ще поеме разходите на тези хора? Държавата трябва да вземе някакво отношение. Не може в техния сайт да публикуват, че границата е отворена, а аз от другата страна да имам камион и шофьорът да ми звъни, че не може да мине“, заяви един от засегнатите превозвачи. 

От МВнР заявиха, че са разочаровани от неспазената, макар и уста уговорка, от гръцка страна. От ведомството допълниха, че днес също са водени разговори по темата с южната ни съседка. От там са обещали, отново устно – пунктът да бъде отворен утре.

Коментари: 0