Устройство превръща ръката в тъч скрийн

Прототипът LumiWatch позволява проектирането на интерактивно управление върху кожата

Устройство превръща ръката в тъч скрийн
1092 ~ 2 мин. четене
Изследователи от университета Карнеги Мелън представиха нов „умен“ часовник, който те определят като „първи по рода си“. Накратко: устройството може да превърне ръката ви в „сензорен екран“. LumiWatch проектира интерактивна повърхност върху кожата, позволявайки на потребителите да натискат бутони и да плъзгат елементи, като по този начин управляват часовника.

Прототипът показва как може да работи интерфейсът върху тялото. Прекарайте пръст наляво, часовникът се отключва и приложенията се показват върху ръката. Часовникът може да проектира интерфейс с размер до 40 квадратни сантиметра, който според изследователите е около 5 пъти по-голям от интерфейса на типичен „умен“ часовник.

LumiWatch е самостоятелен и се състои от логическа платка, проектор, сензор за дълбочина, метална кутия и батерия. Проекторът използва три лазера в червено, синьо и зелено, а проекцията е достатъчно ярка, за да се види на открито. Часовникът разполага с лазерен проектор с яркост 15 лумена, непрекъснато 2D проследяване на пръста, четириядрен процесор Qualcomm с честота 1.2 Ghz, 768MB RAM, 4GB флаш памет и 740 mAh литиево-йонна батерия с възможности за Bluetooth и Wi-Fi. Той работи с операционна система Android 5.1.

Изследователите гарантират, че часовникът може да се използва непрекъснато повече от един час, а ако ползването е периодично - те очакват батерията да издържи около ден.


Въпреки че все още има препятствия пред практическото използване на часовника, ние вярваме, че нашата работа демонстрира първата функционална проекция при „умен“ часовник и представлява значителен напредък в технологията“, пишат изследователите в доклад, озаглавен „LumiWatch: On-Arm Projected Graphics and Touch Input“. Някои от тези препятствия включват трудности при проектирането на интерфейсна някои места по ръката, тъй като повърхността не е напълно плоска, което води до изкривяване. По този начин часовникът установява кога потребителят използва пръста си наляво, за да отключи механизма. Тогава следи пръста на потребителя, за да калибрира и оптимизира ъгъла на проекцията, така че интерфейсът да се използва.

Изследователите смятат, че непосредствената цена на дребно на модела ще бъде около 600 долара. Прототипът на часовника е доста обемист, с размери 50 x 41 x 17mm.

Часовникът може да бъде първият, който проектира използваем интерфейс на тялото, но това не е първият часовник, който проектира изображения и друго съдържание върху ръцете на потребителите. Часовникът Asu на Haier има вграден проектор, който показва информация на гърба на ръката, основно за фитнес цели.
Ritot също разполага с електронна гривна, която се синхронизира със смартфона и проектира известия върху гърба на ръката.


Подкрепи Economic.bg