Допълнителните милиони за БАН скараха учените

Синоптиците протестират срещу разпределението на отпуснатите допълнително 15 млн. лв.

Допълнителните милиони за БАН скараха учените
796 ~ 2 мин. четене
Националният институт по метрология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) протестира срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на Общото събрание на БАН. Става въпрос за допълнителните 15 млн. лв. извън бюджета на БАН, които правителството отпусна на института преди няколко месец. Парите бяха обещани от премиера Бойко Борисов, за да не протестират учените за ниските си заплати по време на Европредседателството.

Сега обаче се оказва, че парите и тяхното разпределение са предизвикали проблеми вътре в БАН. Според съобщението, публикувано на сайта на НИМХ-БАН, 80% от тези милиони са разпределени за публикации и цитирания, а само 5% са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото.

Това разпределение застрашава функционирането на Националната хидрометеорологична служба, се казва в съобщението.

Тази сутрин всички институции, които ползват информация от НИМХ-БАН, за да съобщават прогнозата за времето, не получиха пълни данни. Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ-БАН, е обяснил за БНТ, че от вчера от 12:15 ч. има технически проблем в следствие на токов удар.

„Сървърите на института не можаха да заработят. Ние не сме спирали, продължаваме да работим, в протест сме, но не сме в ефективна стачка. Данни има и те се изпращат по най-различен начин към всички телевизии, които ползват прогнозата за времето. Текстове на сайта вече има от снощи в 20:00 ч. За съжаление обаче, все още не може да се реши този технически проблем с картите“, каза Стоев.

Синоптиците от БАН казаха още, че разрешение на проблема, свързан с техния протест, е да се преразгледа разпределението на допълнителните 15 млн. лв. Според тях, това разпределение не е правилно и затова са сигнализирали всички институции и всички министерства, които ползват прогнозите за времето.
Подкрепи Economic.bg